Hij was griffier in Arnhem en heeft via die functie Joodse burgers kunnen helpen. Hij was een ambtenaar die met papieren kon sjoemelen om het nazi-regime te slim af te zijn. Zijn broer Herman was componist en samen schreven zij liedjes voor een bruiloft bij Musis Sacrum. Het gidsje werd gezien tijdens een controle in de trein in handen van de priester die het huwelijk zegende. Seyss Inquart werd spottend Zes en een Kwart genoemd en Herman Strategier werd op het maatje geroepen maar Jan ging in zijn plaats. Hij zei ‘je hebt vier kinderen en ik nog maar één’ en ging nietsvermoedend zijn ondergang tegemoed. Via kamp Amesfoort op transport naar Duitsland waar hij de naam voor zijn baby die op komst was op een briefje schreef. Guusje stond op het papiertje dat na de oorlog langs het spoor werd gevonden. In de 60er jaren werd zijn lichaam vanuit een massagraf herbegraven in Loenen. Tante Diny was onderwijzeres en kreeg van de kloosterzusters geen dag vrij om de ceremonie bij te wonen. Mijn broer Guus heeft wellicht zijn naam aan hem te danken, en ik had Jan geheten als ik een jongen was geweest.
Jan Strategier staat in het grote boek van verzetshelden in Den Haag waar elke dag een pagina van wordt omgeslagen. Zijn naam staat ook gebeiteld in een gevelsteen van Provinciehuis in Arnhem. Zijn foto stond bij ons thuis op de boekenplank en sprak tot mijn verbeelding. Nu woon ik daar waar hun huis aan het einde van de oorlog is weggevaagd.
Wellicht zijn tante Diny en oom Jan weleens langs mijn huis in het Spijkerkwartier gelopen of zelfs binnen geweest. In elk geval de Spijkerlaan afgelopen richting de Apeldoornseweg naar zijn geboortehuis dat er nog wel staat.